VI OCH DOM
av John Fiske

Rasism och främlingsfientlighet finns i de flesta av världens länder. I Sverige idag är den på frammarsch. Vi i Sverige bor redan i ett mångkulturellt samhälle och i en tid där rasism ökar snarare än minskar. Då kan det vara värdefullt att försöka förstå orsakerna och konsekvenserna av sådana åsikter. Genom att titta på både antisemitismens och slavhandelns historia ska rasismens bakgrund och olika uttryck friläggas och analyseras.

Rasism kan uppstå på många olika sätt. Den kan orsakas av allt från ekonomiska faktorer till en enkel mänsklig rädsla för det som är okänt. Den kan bedrivas av stater men också av individer. Den kan vara ond, och den kan också vara enbart okunnig. Föreställningens utgångspunkt är att rasism är orättvist, odemokratiskt och aldrig får nonchaleras eller underskattas.

I en underhållande fartfylld och stundvis rolig föreställning ska rasism undersökas. Varför finns den? Hur började det?

Hur motverkar man den? Varför ska man bry sig?

Vi och Dom är en uppsökande föreställning som spelas av fyra skådespelare först och främst för gymnasiet och klass 9, i deras egna klassrum. Tanken är att den ska öka kunskaper om främlingsfientlighet, men också att den ska stimulera och leda till debatt, både direkt efter föreställningen men också i ett längre perspektiv.

Skådespelarna är valda för att spegla ett mångkulturellt Sverige.

Medverkande:
John Fiske, Hannah Lundgren, Keren Ravid, Mats Tielman-Lindberg
Föreställningsinfo:

• Längd: 40 minuter
• Språk: svenska
• Publik: högstadiet årskurs 9, gymnasieskolor
• Tekniska krav: inga
• Spelperiod oktober 2012 – april 2013

Kontakt:

Kesselofski & Fiske
www.kesselofski-and-fiske.nu

Bokas via Hannah Lundgren
hannah.lundgren@gmail.com • tel 0736– 33 21 86